Menu

Cart
zoom

Iarba de Sudan

Rating: Nu a fost evaluat încă E-mail
Prețul de vânzare: 17,00 lei
Preţ de bază cu taxă: 17,00 lei
Preţ cu reducere: 17,00 lei
Prețul de vânzare fără taxe: 17,00 lei
  • Descriere
  • Reviews

Iarba de Sudan (Sorghum sudanense) este o specie de plante furajere, foarte valoroasă și foarte rezistentă la secetă, înrudită cu sorgul.

Iarba de Sudan prezintă o plantă cu înălțimea de 1,5–2 m cu 3–5 internoduri, panicul răsfirat, ramificat, de 20–40 cm, spiculețele dispuse câte 2–3 în vârful ramificațiilor, doar unul din ele fiind fertil, glume fin păroase, paleile florale cafenii-deschise, lucioase. Semințele au formă alungită, cu capetele ascuțite, cu palee lucioase, de culoare cafenie-deschisă, măsurând 3–4 mm.

Fructul este o cariopsă (fruct uscat , indehiscent , cu pericarpul lipit de sămânța unică), alungit-ovală sau eliptică, cu baza prelungită într-un rest de peduncul. Cariopsa la iarba de Sudan este protejată de 3 glume, dintre care 2 îmbracă cariopsa la exterior, sunt lucioase, coriacee, colorate în galben sau violaceu, alipit-păroase. Cele 2 glume externe îmbracă o a treia glumă internă, membranoasă. La rândul ei, gluma internă acoperă 2 palee membranoase. 

Prima coasă se va realiza după aproximativ 60 de zile de la semănat. Plantele trebuie să aibă înălțimea de peste 45 cm la iarba de sudan și peste 65 cm la sorg și hibridul sorg x sudan, dar înaintea apariției panicului (în general la începutul lunii august). Pentru o bună regenerare înălțimea de tăiere va fi între 10–18 cm. Coasa a doua se poate realiza după circa 30-35 zile după prima. Cultura poate fi recoltată și o singură dată, când bobul este tare, pentru a obține o producție maximă la o singură coasă, dar prin această metodă va fi redusă parțial producția totală. La recoltare cultura are 70-75 % umiditate și necesită o uscare înainte de însilozare. Ofilirea se face mai încet decât la lucernă, producția raportată de unitățile cultivatoare fiind de 15-25 t masă verde/ha la iarba de sudan, și 40-50 t/ha la sorg și hibridul sorg x sudan. 

După iarbă de Sudan și sorg nu se poate cultiva porumb.

Calitatea fânului este mult mai bună atunci când recoltarea s-a făcut în faza de început a înspicării. Altfel devine grosier și mai greu comestibil. Se folosește în hrana vacilor cu lapte, alături de fânurile de leguminoase, cu care se completează. Distribuite la discreție în hrana vacilor de lapte pot fi consumate până la 12–15 kg/zi în funcție de natura și calitatea fânului. Dat în rații mixte pentru vacile de lapte, fânurile se folosesc obișnuit între 5 și 10 kg/zi. 

 

Nu există comentarii pentru acest produs.

Acest site foloseşte cookie-uri. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii.

Afla mai multe

Inchide